Recept


Ann-Maris Grillmarinad

1 dl KLOKA Rapsstekolja

2 msk kinesisk soya

2 msk chilisås

2 msk vinäger

2 msk vatten

2 hackade lökar

1 msk örtkryddor (timjan, oregano, rosmarin eller franska örter)

1 bit finhackad chilipeppar

2 krossade vitlöksklyftor

Hacka löken och krossa vitlöken.

Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå och dra några timmar, gärna över natten.

Marinera köttet som ska grillas eller pensla på vid grillningen.

Tips: Om man väljer att använda färska örtkryddor, ta dubbel dos av timjan och oregano.

 

Recept: Grillmarinad.pdf

 

Ann-Maris Gravlaxsås

3 msk svensk senap

1 krm salt

Malen vitpeppar

1 msk vinäger

1 dl KLOKA Rapsstekolja

Hackad dill

3 msk socker

Blanda senap, vinäger, salt, vitpeppar och socker i en skål.

Vispa ner oljan i en stråle.

Stanna upp ibland och vispa kraftigt så att såsen inte skär sig.

När oljan är slut tillsätts dillen. Är såsen för tjock, tillsätt lite vatten.

Tips: Vill man ha en god sås till rökt fisk kan gravlaxsåsen blandas upp med vispgrädde eller gräddfil.

 

Recept – Gravlaxsås.pdf

 

Ann-Maris Italienska dressing

1 dl vitvingsvinäger

3 dl rapsolja KLOKA Kallpressad/Neutral

2 vitlöksklyftor

Basilikablad (örtkryddor)

½ spansk peppar, finhackad

 

Vispas eller skakas samman. Låt stå och dra, helst över natten.

 

AIOLI PÅ KLOKA RAPSTEKOLJA

– VITLÖK OCH NATURELL

2 äggulor

3 krm salt

1 tsk pressad citronsaft

1 tsk dijonsenap

1,5 dl KLOKA Rapsstekolja – Vitlök

1,5 dl KLOKA Rapsstekolja – Naturell

Ev. vitpeppar efter smak

Ev. en nypa socker

 

Mixa alla ingredienser med stavmixer eller elvisp. Förhållandet mellan Rapsstekolja – Vitlök/Naturell kan givetvis ändras efter smak.

Recept –  Aioli

 

 

BEARNAISESÅS

PÅ KLOKA RAPSSTEKSOLJA – SMÖRSMAK

4 äggulor

0,5 dl vitvinsvinäger (ev. dragonvinäger)

0,5 dl vitt vin

1 scharlottenlök, finhackad

3-4 msk färsk dragon, finhackad

3-4 msk färsk persilja, finhackad

2 dl Rapsstekolja – Smörsmak eller Ekologisk

Salt och malen vitpeppar, efter smak

 

Metod #1 Tillagning, varm metod

Koka vinäger, vin, lök, salt, peppar samt hälften av dragonen tills halva mängden återstår. Sila av. Vispar äggulor och vinägerblandningen över vattenbad tills den börjar tjockna. Ta av från vattenbadet. Tillsätt Rapsstekoljan i en fin stråle under kraftig vispning. Tillsätt den hackade persiljan, resten av dragonen samt smaka ev. av med mer salt och peppar. Servera.

 

Metod #2 Tillagning, kall/snabb metod

Gör vinägerblandningen enligt ovan, kyl av kastrullen i kallt vatten (behöver ej bli kallt, ljummet är ok) Mixa vinägerblandningen och äggulor med stavmixer. Tillsätt Rapsstekolja under fortsatt mixning. Smaka av med restrerande dragon samt salt och peppar.

Tillagning med kall metod innebär att Du kan förbereda i god tid och ställa i kyl. Såsen kan därefter värmas på låg effekt i mikro, omrörning emellanåt, eller i kastrull på låg värme under omrörning. Med Rapsstekolja riskerar Du inte att såsen skär sig, vilket lätt inträffar när den är gjord på smör.

Som alternativ finns även Kloka Ekologisk Rapsstekolja med smörsmak.

 

Recept – Bearnaisesås.pdf

 

 

 

SAFTIGA MUFFINS

PÅ KLOKA RAPSSTEKOLJA – SMÖRSMAK

 

1 dl Rapsstekolja – Smörsmak

1 dl mjölk

1 krm salt

2, 25 dl socker

2 stora el. 3 små ägg

2,25 dl mjöl

2 tsk bakpulver

4 msk Vaniljkrämspulver för kokning (ex. Marsan)

Rivet citronskal, efter smak Vispa ihop Rapsstekolja, mjölk, ägg och salt.

Sikta mjöl, bakpulver och krämpulver i en sikt för att undvika eventuella klumpar och rör ner i äggsmeten. Tillsätt citronskal om så önskas. Fyll muffinsformarna och baka av direkt.

Om smeten får stå och svälla i kyl över natten, får muffinsen en något jämnare yta.

Varmluft: Sätt in i 200 grader, sänk direkt till 190 grader.

Bakas i 10-12 min. för små formar, 12-15 min. för stora.

Vanlig ugn: 200-225oC beroende på formarnas storlek.

Muffins bakade på Rapsstekolja håller sig saftigare och mjukare jämfört med muffins

bakade på smör eller margarin. Dessutom är halten mättat fett betydligt lägre och det

enkelomättade högre i Rapsstekolja. Som alternativ finns även Kloka Ekologisk

Rapsstekolja med smörsmak.

 

Recept – Saftiga muffins.pdf