Loviceglass gjord på svenska sojabönor!


Vi har nu inlett ett mycket spännande samarbete med Bagershills gård som ligger vid Gårdstånga ca 8 km norr om Lund och ägs av Sture och Christina Christerson sedan 1959. På gården ska det nu för första gången odlas sojabönor enligt ekologiska principer som vi till hösten ska göra Loviceglass på.

Gården, som är på 100 ha, drivs av syskonen Nils och Anna Christerson och är inriktad på spannmål och oljeväxter. De arbetar efter principen ”minimerad jordbearbetning”, vilket innebär att jorden bearbetas 1 gång, innan sådd. Maskarna som trivs gör resten av jobbet. På så sätt drar de ner dieselförbrukningen ordentligt och minskar även miljöpåverkan, de låter naturen bygga sitt eget immunförsvar och styrka.

Nils berättar att de för något år sedan började odla Ölandsvete som är en gammal lantvetesort som kommer från speltvete, men till skillnad från speltvete har det inte något hårt skal. Ölandsvete ger ca en 1/3 i skörd mot ett modernare högavkastande vete, de sk dvärgvetesorterna. Det är också längre i strået och blir så högt att det inte släpper fram ljus till marken och tack vare det så trivs inte ogräset. Produkten blir både friskare och starkare, vilket rimmar väl med gårdens filosofi att naturen ska göra det.

När spannmålet skördats och rensats, torkas det ordentligt med en modern mobil varmluftpanna som blåser igenom spannmålet med ren uppvärmd luft för att varan ska vara sund och frisk att lagra in.
Vetet mals sedan i en höghastighetskvarn, vilket ger ett finmalet mjöl, som håller en hög kvalité dvs. hög proteinhalt för den insatte bagarens krav. Ambitionen med FORNKORN är att förse konsumenter med vetesorter som tillhör de gamla genuina kvalité sorterna från gården i närheten av konsumenten, berättar Nils.

På gården ska det nu för första gången odlas sojabönor enligt ekologiska principer. Nils berättar att sojabönor är intressanta då de ger ett väldigt högt protein och gården behöver även baljväxter i sitt odlingssystem då dessa binder kväve till sig. En spännande utmaning med sojabönor är att de egentligen inte är gjorda för vårt klimat vilket innebär att vi vill ha varmt och skönt i sommar.

”Vi är ett familjeägt jordbruk och vi värnar om våra slutkunder för att kunna ge våra dem bästa kvalité och att de ska kunna veta var produkterna kommer ifrån.
Det tycker vi är viktigt!” Nils Christerson. På Facebook kan ni följa Bagershills gård www.facebook.se/fornkorn

 

På filmen ser ni när sojabönorna sås och efterföljande ogräsharvning. Vi hoppas nu på en riktigt varm sommar så att bönorna frodas och växer så att vi till hösten kan göra Loviceglass på svenska sojabönor.

 

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *